fbpx

Wat moet je gezien hebben in Barcelona 2024, 57 attracties en plaatsen die je niet mag missen.

Laatst geüpdatet op 07 januari 2024 – Tekst en foto´s: Perry Tours – Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

Wat moet je gezien hebben in Barcelona 2024

Barcelona is nog steeds een van de meest populaire bestemmingen van Europa en als ervaren gidsen in Barcelona kennen we de stad op ons duimpje. Hier belichten we wat je moet weten over de top bezienswaardigheden en verborgen parels van Barcelona. Ontdek de must-see plaatsen en activiteiten die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek in 2024.  Voor de meest actuele informatie over routes en tijden van het openbaar vervoer kan je gebruik maken van apps zoals Google Maps of de officiële website van het openbaar vervoer in Barcelona.

1. Sagrada Familia: een architectonisch wonder

Soms merken we weleens dat klanten twijfelen of ze de Sagrada Família wel zouden bezoeken. Als gidsen kunnen we je verzekeren: dit is echt een must-see in Barcelona. Zelfs als je normaal niet zo van kerken bent of er al veel hebt gezien, de Sagrada Família is anders en zeker de moeite waard! Deze wereldberoemde basiliek is een toonbeeld van architectonisch meesterschap en rijke geschiedenis.

De Sagrada Familia in Barcelona, een meesterwerk van architect Antoni Gaudí, is een must-see attractie voor iedereen die de stad bezoekt. Hier is de meest actuele informatie voor 2024 over de openingstijden, toegangsprijzen, en hoe u deze iconische basiliek het beste kunt bereiken.

Openingstijden: De openingstijden van de Sagrada Familia variëren per seizoen:
Van november tot februari: Maandag tot zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en zondag van 10:30 tot 18:00 uur.
In maart en oktober: Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 19:00 uur, zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en zondag van 10:30 tot 19:00 uur.
Van april tot september: Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en zondag van 10:30 tot 20:00 uur.
Op 25 en 26 december, 1 en 6 januari zijn de openingstijden van 9:00 tot 14:00 uur

Toegangsprijzen: De toegangsprijzen voor de Sagrada Familia in 2024 zijn €26 voor een standaardticket. Er is ook een optie voor een ticket met rondleiding, die €30 kost. Het wordt aanbevolen om uw ticket via de officiële website van de Sagrada Familia aan te schaffen

Bereikbaarheid: De Sagrada Familia is gelegen aan de Carrer de la Marina. De basiliek is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer:

Metro: Lijnen L2 en L5 stoppen bij het metrostation Sagrada Família.
Bus: Lijnen 19, 33, 34, D50, H10, en B24 stoppen in de buurt. Voor individuele bezoekers is de algemene ingang aan de Nativity façade, aan de Carrer de la Marina. Groepen en scholieren (Baccalaureaat) gebruiken de groepsingang, eveneens aan de Carrer de la Marina.

De Sagrada Familia biedt verschillende gratis kerkdiensten aan voor bezoekers en gelovigen. 

Internationale Mis op Zondag:
Wanneer: Elke zondag en op verplichte feestdagen om 9:00 uur.
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van de mis, maar de capaciteit is beperkt.
Taal: Diverse talen worden gebruikt.
Ingang: Nativity façade (Carrer de la Marina).
Kleding en gedrag: Bezoekers worden verzocht zich gepast te kleden.
Groepen: Groepen van meer dan 25 personen moeten vooraf een formulier invullen

Internationale Avondmis op Zaterdag:
Wanneer: Elke zaterdag om 20:00 uur.
Kosten: De toegang tot de mis is gratis, maar de capaciteit is beperkt.
Taal: Diverse talen.
Ingang: Nativity façade (Carrer de la Marina).
Kleding en gedrag: Bezoekers worden verzocht zich gepast te kleden.
Groepen: Groepen van meer dan 25 personen moeten vooraf een formulier invullen.

Opmerking: De tijden en dagen voor avondmissen kunnen af en toe worden gewijzigd door de basiliek in verband met speciale evenementen die plaatsvinden binnen de Basilica

Met deze informatie kunt u uw bezoek aan de Sagrada Familia in 2024 optimaal plannen en ervan genieten.

2. Casa Batlló: Gaudí's kunstenaarschap op zijn best

Ontdek Casa Batlló, een bewijs van Gaudí’s genialiteit en creativiteit. Bewonder de levendige gevel en de organische vormen die dit meesterwerk uit het begin van de 20e eeuw kenmerken. 

Hier vindt u praktische informatie voor uw bezoek in 2024, alsook antwoord op de vraag: Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

Openingstijden:
Casa Batlló is dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00 uur.
De laatste toegang is om 20:45 uur, en de kassa sluit om 21:00 uur.
Een gemiddeld bezoek duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten

Toegangsprijzen:
Standaardtickets voor volwassenen tussen 18 en 64 jaar kosten €35.
Jongeren tussen 13 en 17 jaar en studenten met een identiteitsbewijs betalen €29.
Senioren van 65 jaar en ouder betalen €32

Bereikbaarheid:
Casa Batlló is gelegen aan Passeig de Gràcia nr 43, een van de meest iconische lanen van Barcelona vanwege zijn modernistische erfgoed.
Metro: Lijnen L2, L3 en L4 stoppen bij het metrostation Passeig de Gràcia.
Trein: RENFE – Station Passeig de Gràcia.
FGC: Station Provença.
Bus: Lijnen H10, V15, 7, 22 en 24

Wil je zeker zijn van een kaartje, kan je best (tijdens vakanties best minstens twee dagen van te voren) online reserveren voor Casa Batlló

3. Park Güell: een sprookjesachtige ontsnapping

Dit park, een meesterwerk van Gaudí, werd oorspronkelijk ontworpen voor zijn goede vriend, meneer Güell. Gaudí woonde zelf jarenlang in Park Güell, totdat hij zich volledig wijdde aan zijn werk aan de Sagrada Família en ervoor koos om bij de bouwplaats te gaan wonen. Een korte wandeling naar boven beloont je met een schitterend uitzicht. Zorg dat je je tickets van tevoren boekt voor dit enorm populaire park.

Park Güell in Barcelona is een van de meest betoverende creaties van Antoni Gaudí en een essentiële stop voor iedereen die zich afvraagt: “Wat bezoeken in Barcelona?”. Hier is de meest recente informatie voor uw bezoek in 2024.

Openingstijden:
Park Güell is geopend van 9:30 tot 19:30 uur (na 29 oktober 2023 verandert de sluitingstijd naar 17:30 uur).
Let op: er zijn specifieke tijden gereserveerd voor buurtbewoners en Gaudir Més-leden, waarbij toeristische bezoeken niet zijn toegestaan. Dit is van 7:00 tot 9:30 uur ’s ochtends en van 20:00 tot 22:00 uur ’s avonds (na 29 oktober 2023 van 18:00 tot 22:00 uur)

Toegangsprijzen:
Algemene toegangsprijs: €10.
Kinderen van 0 tot 6 jaar: Gratis.
Kinderen van 7 tot 12 jaar: €7.
Personen met een handicap: Gratis.
Begeleiders van personen met een handicap: €7.

Reserveren voor Park Güel via officieele website.

Bereikbaarheid:
Metro: Neem de groene lijn (L3) naar het station Lesseps. Vanaf daar is het een 20-minuten durende wandeling naar de ingang aan Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya die is voorzien van een roltrap. De halte Vallcarca wordt afgeraden omdat de mechanische trappen bij Baixada de la Glòria soms buiten gebruik zijn.

Bus: Lijnen H6 en D40. Vanaf de bushalte op Travessera de Dalt is het 10 minuten lopen. De toegang vanaf Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntaya, met automatische trappen, of vanaf Carrer Larrard wordt aanbevolen

Bus Turístic en Barcelona City Tour: Voor de Bus Turístic (blauwe lijn) en de Barcelona City Tour (groene route) is de halte “Park Güell”. De halte bevindt zich op Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat en vanaf daar is het 10 minuten lopen naar de ingang aan Carretera del Carmel via Av. Pompeu Fabra

Taxi: Er zijn twee taxistandplaatsen bij Park Güell, gelegen aan de Rambla de Mercedes en Carretera del Carmel

Bussen voor groepen: Coaches voor groepen kunnen de ingang aan Carretera del Carmel gebruiken waar een specifieke Zona Bus coach parkeerplaats is (met voorafgaande reservering voor georganiseerde groepen)

Met deze informatie kan je je bezoek aan Park Güell in 2024 optimaal plannen en genieten van een van de meest betoverende plekken in Barcelona.

4. El Barri Gotic: onthulling van de geschiedenis in de Gotische wijk

Ontdek niet alleen de indrukwekkende Kathedraal, maar ook talloze schilderachtige steegjes, unieke kleine bars en restaurants, en de vele autovrije, pittoreske pleintjes.

In de Gotische wijk vind je ook diverse boeiende musea, zoals het Picasso museum en het Moco museum. Geniet van de gezellige pincho bars, bewonder het prachtige Plaza del Rey, de oude Joodse synagoge en het idyllische Plaza de Sant Neri.

Verborgen Parels in Barcelona 

Wat Moet Je Zien in de Gotische Wijk:

Barcelona Kathedraal: Gewijd aan Eulalia van Barcelona, de medepatroonheilige van de stad, met een prachtige binnenplaats en 13 witte ganzen.

Wandeling langs Las Ramblas: De meest beroemde straat van Barcelona, die de grens vormt tussen de Barrio Gótico en Raval. Let op de bloemenmarkt, straatartiesten en Joan Miro’s abstracte straatmozaïek.

Onder de Pont del Bisbe Wandelen: Een sierlijke brug gebouwd in 1929 in gotische stijl met een opvallende schedel en dolk eronder.

Verken Picasso’s Oude Barri Gotic Plekken: Carrer d’Avinyo was het culturele hart van de stad en de plek waar Picasso onder andere zijn tijd doorbracht.

El Bosc de les Fades: Een unieke bar in het Gotische kwartier met een bosachtige inrichting en gesimuleerde regenbuien.

Het Barcelona Historisch Museum (MUHBA): Hier leer je over de 2000 jaar geschiedenis van Barcelona en wandel je door oude ondergrondse Romeinse straten.

Romeinse Tempel van Barcelona: Verborgen in een middeleeuwse binnenplaats achter de kathedraal zijn deze 2000 jaar oude kolommen enkele van de vroegste relikwieën van Barcelona.

Plaça del Rei: Een pittoresk en historisch plein dat omgeven is door Gotische gebouwen waaronder het voormalige koninklijk paleis. Een must-see voor liefhebbers van middeleeuwse architectuur.

Mercat del Born: Deze voormalige markthal is nu een cultureel centrum dat de geschiedenis en het erfgoed van Barcelona belicht. Het is ook een plek om lokale kunst tijdens een van de vele tentoonstellingen.

Santa Maria del Mar: Een indrukwekkende Gotische kerk die bekend staat om zijn prachtige architectuur en serene sfeer. Het is een iconisch voorbeeld van Catalaans Gotisch design.

Santa Maria del Pi: Nog een prachtige Gotische kerk bekend om zijn indrukwekkende gebrandschilderde ramen en rijke geschiedenis.

De Gotische Wijk is gelegen in het oude stadscentrum en is gemakkelijk bereikbaar.

 • Metro: Bereikbaar via Metrolijn 3 (station Liceu) of Metrolijn 4 (station Jaume I).
 • Bus: Er zijn talrijke busdiensten die langs de randen van het kleine district rijden.

 

5. De la Boqueria Markt is de bekenste versmarkt in Barcelona, een feest voor de zintuigen

Deze markt is een feest voor de zintuigen met haar kleurrijke uitstallingen en aromatische geuren. Je vindt er een uitgebreid assortiment aan verse producten. Geniet van heerlijke verse tapas aan de toog van een van de kleine tapasbars. Deze markt gelegen aan de Las Ramblas kun je niet missen – het is er altijd gezellig druk.

De Boqueria heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw toen reizende handelaars en boeren zich bij een van de stadspoorten vestigden om hun producten aan de man te brengen.

Openingstijden:
La Boqueria is geopend van maandag tot zaterdag van 8:00 uur tot 20:30 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.
Let op: sommige kraampjes sluiten al om 14:00 uur. De beste tijd om te bezoeken is tussen 10:00 en 12:00 uur wanneer de markt volledig is opgezet maar nog niet te druk is.

Bereikbaarheid:
Adres: La Rambla 91, 08002, Barcelona.
Metro: Bereikbaar via de Liceu metrohalte op de groene lijn (L3).
La Boqueria ligt ongeveer halverwege La Rambla, Barcelona’s beroemdste straat.
Vanaf Plaça de Catalunya is het ongeveer 8 minuten lopen bergafwaarts. Vanaf het Columbus Standbeeld is het 15 minuten lopen bergopwaarts.
Dichtstbijzijnde haltes van Bus Turistic zijn Plaça de Catalunya en Museu Maritim.
Bereikbaar met de bussen 59, 91, en V13

Een bezoek aan La Boqueria is niet alleen een kans om een breed scala aan lokale en internationale voedingsmiddelen te proeven, maar ook een unieke manier om ondergedompeld te worden in de levendige cultuur en gastronomie van Barcelona.

 

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

6. De Magische Fontein op Plaça Espanya

De Magische Fontein Barcelona is een echte klassieker en een ideale avondactiviteit. Deze gratis show is betoverend en absoluut de moeite waard.

*LET OP! Vanwege een watertekort in Barcelona zijn er momenteel geen shows. Check hier het programma van de Magische Fontein voor de meest actuele informatie. Programma Magische Fontein 2024.

Locatie en Bereikbaarheid:
De fontein is gelegen aan Plaça d’Espanya een bruisende rontonde in het hart van de stad.
Metro: Bereikbaar met de L1 of L3 metrolijnen, of de FGC-trein.
Toeristenbus: Stopt bij de fontein als u vanuit het stadscentrum komt.
Fiets: Gemakkelijk bereikbaar met fiets. Waar een fiets huren in Barcelona? 

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

7. La Rambla: het pulserende hart van Barcelona

Las Ramblas is ongetwijfeld de bekendste straat van Barcelona. Een wandeling over deze beroemde boulevard mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. Hoewel de straat vooral bekend is om zijn naam is het misschien niet de meest bijzondere plek in Barcelona maar het blijft een straat dat je moet bewandeld hebben als je in Barcelona bent.

Wat Te Zien op Las Ramblas:

 • Las Ramblas staat bekend om zijn veelzijdigheid voor zowel goede als slechte zaken.
 • De straat biedt souvenierswinkeltjes en eetgelegenheden, ook historische gebouwen en de bekende La boqueria markt.
 • Er staan enkele menselijke standbeelden en vermakelijke straatartiesten op het einde van de straat.
 • De straat begint aan het bekende plein van Catalonia en eindigt aan de oude haven van de stad.
 • In de avonduren kan het er wat schimmiger worden met de komst van drugsdealers en prostituees, wees waakzaam voor zakkenrollers.
 

Deze droge rivier werd omgevorm tot een straat begin 16de eeuw, zo verbond Las Ramblas de oude wijk met de volkse wijk El raval.

Locatie en Bereikbaarheid:
Las Ramblas is een voornamelijk voetgangersgebied dat door het midden van de stad loopt, tussen de Gotische Wijk en Raval.
De straat is 1,2 kilometer lang, lopend vanaf Plaça de Catalunya tot aan het Columbus Monument.
Metro: Las Ramblas is bereikbaar via drie belangrijke vervoersstations: Catalunya (L1/L3), Liceu (L3) en Drassanes (L3). Het is het gemakkelijkst om uit te stappen bij Catalunya en de hele straat af te lopen naar beneden.
Bus Turistic: De haltes voor La Rambla zijn Plaça de Catalunya (bovenaan) en Museu Maritim (onderaan).

Er rijden ook reguliere bussen (59, 91 en V13) langs de kleine straten naast La Rambla​.

Verborgen Parels in Barcelona 

8. Columbus-monument in de haven: een symbool van ontdekking

Bezoek het 60 meter torenhoge Columbus Monument dat met zijn 60 meter hoogte de skyline van Barcelona siert. Columbus zelf, uitgebeeld in een standbeeld van 7 meter hoog met een vinger van een halve meter lang, staat aan de top. Dit monument is een ode aan de ontdekkingsreizen van Columbus en werd speciaal ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888.

Wat veel mensen niet weten is dat in het monument een van de allereerste liften zit. Deze lift is vandaag de dag nog steeds in gebruik en brengt bezoekers naar de kroon van het monument. Daar vind je een uitkijkplatform met een 360-graden uitzicht waar je prachtige panorama’s over de oude haven en de historische binnenstad kunt bewonderen.

Locatie en Bereikbaarheid:
Het monument bevindt zich nabij bij de jachthaven Port Vell en het winkelcentrum Maremagnum.
Metro: De dichtstbijzijnde halte is Drassanes maar je kan ook uitstappen bij Liceu als je een stukje langs Las Ramblas wandeld.

Bezoek aan het Monument:
Bezoekers kunnen een lift naar de top nemen dat een adembenemend uitzicht biedt op Barcelona en zijn haven.
kostprijs: €8,00.

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

9. Strand van Barceloneta: zon, zand en zee

Ontspan op het strand van Barceloneta in Barcelona, slechts een korte wandeling van ongeveer 35 minuten vanaf Las Ramblas. Barceloneta, oorspronkelijk gebouwd in 1732 als een dorp en tegenwoordig een levendige volkswijk. Het strand zelf werd speciaal aangelegd voor de Olympische Spelen van 1992. Tijdens de bouw van Port Vell (oude haven) werd een dijk aangelegd die het kleine eiland Maians met de stad verbond. Deze grond vormde de grond waarop later de wijk La Barceloneta werd gebouwd. La Barceloneta was tot het midden van de 18e eeuw vrijwel een onbewoond gebied.

Bereikbaarheid: Metro: Neem de Gele Lijn (Metrolijn 4) naar de metrohalte Barceloneta.
Lopen: Vanaf het einde van La Rambla duurt het ongeveer 30 tot 35 minuten.
Bus: Neem bus D20, 45 of 59 naar de bushalte Almirral Cervera of Passeig Maritim. Er is ook een hop-on-hop-off busdienst die stopt bij Barceloneta

Watertemperatuur:
De gemiddelde watertemperatuur in Barceloneta in de winter bereikt 14.1°C, in de lente 15.1°C, in de zomer stijgt de gemiddelde temperatuur naar 23.9°C, en in de herfst is het 21.3°C.
Het zwemseizoen in Barceloneta duurt van juni tot oktober. Gedurende deze maanden daalt de watertemperatuur niet onder de 20°C en is daarmee geschikt voor comfortabel zwemmen. Al kan zwemmen best heel het jaar door als je houdt van een frisse duik.

Voorzieningen:
Dagelijkse diensten zoals strandwachten, eerste hulp en reddingscentra, openbare toiletten, een milieueducatiecentrum, een strandcentrum op Barceloneta strand (tegenover het Hospital del Mar) en politie veiligheidspunten zijn gewoonlijk open van mei tot september.
Na september kunnen er in het weekend stranddiensten zijn tot midden oktober afhankelijk van het weer.
Vissen is toegestaan op alle stranden na 21:00 uur en tot 10:00 uur.

Wat moet je zien in Barcelona?

10. Parc de Montjuïc: een panoramische ervaring

Verken de berg Montjuïc voor een adembenemend uitzicht over Barcelona en ontdek de parken en musea op deze groene oase in de stad. De rit met de kabelbaan maakt het avontuur compleet. Hoewel Montjuïc bij een eerste bezoek aan Barcelona vaak overgeslagen wordt is het de moeite waard. De berg is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, een E-bike of te voet. Je vindt er onder andere het Olympisch Stadion, het Olympische zwembad, een 16e-eeuws kasteel, een indrukwekkende begraafplaats, een cactustuin en nog veel meer. Het zijn echter vooral de prachtige panoramische uitzichten die Montjuïc zo speciaal maken.

Hier is een beschrijving van wat er allemaal te ontdekken valt:

 1. Het Kasteel van Montjuïc: Dit historische fort biedt niet alleen een fascinerende kijk in het verleden maar ook panoramische uitzichten over Barcelona en de Middellandse Zee.

 2. De Magische Fontein van Montjuïc: Bekend om zijn indrukwekkende licht- en watershows.

 3. Nationale Kunst Museum van Catalonië (MNAC): Een cultureel hoogtepunt met een uitgebreide collectie van Catalaanse kunst, van middeleeuws tot modern.

 4. De Botanische Tuin: Biedt een serene ontsnapping met een diversiteit aan planten en bloemen ideaal voor natuurliefhebbers.

 5. Het Olympisch Stadion en het Olympisch Zwembad: Belangrijke sportlocaties van de Olympische Spelen van 1992 nu open voor publiek en sportevenementen.

 6. Poble Espanyol: Een uniek openluchtmuseum dat de diversiteit van de Spaanse architectuur en cultuur toont.

 7. Kabelbaan van Montjuïc: Een leuke manier om de top van de heuvel te bereiken met prachtige uitzichten over de stad.

 8. Fundació Joan Miró: Gewijd aan het werk van de beroemde Catalaanse kunstenaar, een must-see voor kunstliefhebbers.

 9. Palau Sant Jordi: Een indrukwekkende arena gebruikt voor grote concerten en sportevenementen.

 10. De Klimmuur: De langste klimmuur in Europa is gratis voor  klimfanaten, een geweldige plek om te oefenen.

 11. De Begraafplaats van Montjuïc: Een plek van rust en bezinning bekend om zijn indrukwekkende sculpturen en mausolea.

 12. Restaurants en Barretjes: Montjuïc biedt een kleine verscheidenheid aan eetgelegenheden, van chique restaurants tot gezellige barretjes waar je kunt genieten van lokale gerechten en drankjes.

 13. Prachtige Uitzichten: Overal op Montjuïc vind je adembenemende uitzichten over Barcelona, de haven, en de zee, perfect voor memorabele foto’s.

Montjuïc is dus een perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar een dag vol avontuur, cultuur en ontspanning in Barcelona.

BEREIKBAARHEID

De Funicular van Montjuïc
Route: Verbindt het metrostation Paral·lel (L2 en L3) met de Av Miramar op Montjuïc.
Praktische Info:
Tarieven: Inbegrepen in de standaardtarieven van het openbaar vervoer in Barcelona.
Frequentie: Rijdt regelmatig, meestal elke 10-15 minuten.

Buslijnen
Bus 150: Vertrekt vanaf Plaza España naar het Kasteel van Montjuïc.
Praktische Info:
Tarieven: Standaard stadsbustarief.
Frequentie: Regelmatige dienst, ongeveer elke 10-15 minuten.

Wandelen
Route: Begin bij Plaza España en volg de wandelpaden omhoog.
Praktische Info:
Duur: Ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van je tempo.
Ervaring: Geniet van de natuur en ontdek verborgen paden en tuinen.

E-bike Verhuur
Verhuurlocaties: Verschillende verhuurbedrijven in het centrum van Barcelona.
Praktische Info:
Tarieven: Lees meer over een fiets huren in Barcelona
Flexibiliteit: Ideaal voor wie de heuvel op eigen tempo wil verkennen.

Kabelbaan van Barceloneta (Port Vell Aerial Tramway)
Route: Verbindt de Barceloneta met de Montjuïc-heuvel.
Vertrekpunt: De kabelbaan begint bij de Torre de Sant Sebastià in Barceloneta en gaat naar de Torre Jaume I bij de haven waarna het eindigt bij het Mirador de Miramar op Montjuïc.
Tarieven: Raadpleeg de officiële website voor actuele prijzen.
Openingstijden: Deze kunnen variëren afhankelijk van het seizoen, dus controleer vooraf online.

Kabelbaan van Montjuïc (Telefèric de Montjuïc)
Route: Verbindt het Av Miramar station (nabij de Montjuïc-fontein) met het kasteel van Montjuïc.
Praktische Info:
Tarieven: Check online voor de actuele prijzen.
Openingstijden: Variëren per seizoen, raadpleeg de website voor actuele informatie.

11. Parc de la Ciutadella: de groene oase van Barcelona

Het Parc de la Ciutadella  is het grootste en meest geliefde park van de stad bij zowel de lokale inwoners als bij de bezoekers van de stad. Bewonder het majestueuze monument opgericht ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1888. Dit mooie park is aangelegd op de locatie van een voormalig militair fort dat door de Spanjaarden in 1714 werd gebouwd.

Binnen de grenzen van het park tref je de dierentuin van Barcelona, diverse botanische tuinen en een schilderachtig meer waar je heerlijk kunt roeien. Het park is eenvoudig te bereiken vanuit het centrum van de stad, waardoor het een perfecte ontsnapping biedt aan de stedelijke drukte.

Openingstijden:
Het park is dagelijks geopend en toegankelijk.
van 10:00 uur tot 22:30 uur.
Let op: Deze tijden kunnen variëren, dus het is aan te raden om de actuele openingstijden te controleren voor je bezoek.

Bereikbaarheid:
Te Voet: Het park ligt op loopafstand van Las Ramblas in Barcelona.
Met het Openbaar Vervoer:
Metro: De dichtstbijzijnde metrostations zijn Arc de Triomf (L1), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Barceloneta (L4).
Bus: Diverse buslijnen stoppen in de buurt van het park.
Per Fiets: Er zijn fietspaden die naar het park leiden en er is voldoende ruimte om fietsen te parkeren.

Faciliteiten en Attracties:
Dierentuin van Barcelona: Gelegen binnen het park, met aparte toegangsprijzen en openingstijden.
Botanische Tuinen: Vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het park.
Roeien op het Meer: Het meer biedt roeiboten te huur, vooral populair in de lente en zomer.

Algemene Tips:
Toegang tot het Park: Gratis en open voor iedereen.
Activiteiten: Perfect voor picknicken, joggen, wandelen, en culturele activiteiten.
Evenementen: Het park is vaak de locatie voor festivals en evenementen, dus check de lokale kalender voor speciale gebeurtenissen.

12. Palau de la Musica Orfeo Catalana: Een symfonie van kunst

Het prachtige Palau de la Música Catalana in Barcelona is een staaltje architectuur.  Deze concertzaal ontworpen door Lluís Domènech i Montaner is een mooi voorbeeld van het Catalaanse modernisme. De sierlijke gevel en levendige glas-in-loodramen nodigen bezoekers uit naar een wereld vol wonderen. Dit UNESCO-werelderfgoed is niet alleen een locatie voor muziek, maar een levend bewijs van de Catalaanse cultuur en creativiteit. Een must-visit voor zowel muziekliefhebbers als architectuurliefhebbers.

Bereikbaarheid:
Adres: Carrer del Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona​
Te Voet: Het is slechts 5 minuten lopen van Plaza Catalunya​
​Metro: Het dichtstbijzijnde metrostation is Urquinaona (L1, Rode lijn, en L4, Gele lijn)​

Tickets:
Online: Tickets kunnen online gekocht en uitgeprint worden of getoond op een mobiel apparaat bij de toegangscontrole. Er kan een beheerkost van 2 euro per ticket worden toegepast voor het printen van online gekochte tickets​

Kassa voor Bezoeken: Gelegen aan c/ Sant Pere Més Alt, s/n en c/ Palau de la Música, 4-6, open van 8.30 tot 15.30 uur​

Telefonisch: Voor bezoekinformatie is het Palau bereikbaar op (+34) 93 855 57 31, maandag tot zondag van 8.30 tot 13.30 uur

13. Picasso Museum: een glimp van artistieke genialiteit

Het Picasso Museum in Barcelona herbergt een uitgebreide collectie die de beginjaren van Pablo Picasso beslaat en een biedt een unieke kijk in de evolutie van zijn kunsten. Het museum is een belevenis door de geest van een revolutionaire kunstenaar.  €14 per volwassene. Tot 18 jaar is de toegang gratis.

Het Picasso Museum in Barcelona is gelegen aan de c/ Montcada, 15-23 en biedt bezoekers een uitgebreide blik op het werk van Pablo Picasso. Hier praktische informatie voor 2024:


Openingstijden:
Open: Dinsdag tot zondag van 10:00 tot 19:00 uur, inclusief feestdagen​
Gesloten: Maandag, 1 januari, 1 mei, 24 juni, en 25 december​
Verkorte openingstijden: 5 januari van 10:00 tot 17:00 uur, 24 en 31 december van 10:00 tot 14:00 uur​


​Gratis toegangstijden: Donderdagmiddag van 17:00 tot 19:00 uur, de eerste zondag van elke maand, en Open Deur-dagen op 12 februari, 18 mei, en 24 september

Prijzen:
Algemene prijs: Online €14, aan de kassa €15 voor de Picasso Collectie + tentoonstelling Miró-Picasso​
Gereduceerde prijs: €7,50 voor bepaalde groepen.

Contactinformatie:
Adres: c/ Montcada, 15-23 – 08003 Barcelona​
Telefoon: (+34) 93 256 30 00​
E-mail: museupicasso@bcn.cat​

Het museum biedt een diepgaande kijk op de verschillende fasen van Picasso’s kunstenaarschap en is een must-see voor kunstliefhebbers die Barcelona bezoeken.

14. Winkelen in Passeig de Gracia: winkeltherapie in stijl

Passeig de Gracia is een boulevard gevuld met prachtige huizen en luxe winkels in het hart van Barcelona. De straat word wel vaker de Champs Elysee van Barcelona genoemd omdat al de bekenste luxemerken er een winkel hebben. De bekende straat staat ook synoniem voor modernistische gebouwen zoals Casa Batlló van Antoni Gaudí en Casa Milà (La Pedrera). Metro: L3 groene lijn Passeig de Gracias ofwel Diagonal

Wat bezoeken in Barcelona?

15. Duik in de grootste openluchtvlooienmarkt van Barcelona, Els Encants Vells

Els Encants Vells is de grootste en de oudste vlooienmarkt van Barcelona.  Deze markt gelegen in de buurt Poble Nou is een bruisende marktplaats waar oud en nieuw samenkomen. Verkopers hier bieden een breed scala aan tweedehands waren aan zoals antiek, vintage kleding, elektronica en meer.

De levendige volkse sfeer van de markt dragen bij aan een unieke ervaring voor zowel enthousiaste shoppers als nieuwsgierige bezoekers.

Hier is de meest recente informatie voor 2024:
Openingstijden:

Open: Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur.
Veiling: Openbare veilingen vinden plaats van 8:00 tot 9:00 uur op maandag, woensdag en vrijdag​

Bereikbaarheid:
Adres: Castillejos, 158, 08013 Barcelona, Lijn 1 (Rode Lijn): De dichtstbijzijnde metrohalte is Glòries. Vanaf hier is het slechts een korte wandeling naar de markt. 

Overig:
Els Encants Vells biedt een unieke lervaring met een breed aanbod van spullen, van antiek en vintage items tot huishoudelijke artikelen en kleding. Het is een leuke plek voor zowel toeristen als locals die op zoek zijn naar koopjes en unieke vondsten.

16. Bunkers del Carmel: een verborgen uitkijkpuntjuweeltje

De Bunkers del Carmel waren lange tijd een goed bewaard geheim in Barcelona, ze bieden een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad. Gelegen op een heuvel, waren deze bunkers die ooit uitgerust waren met zwaar geschut, bedoeld om Barcelona te beschermen tegen luchtaanvallen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Vandaag de dag vormen de bunkers een geliefde ontmoetingsplaats voor locals en bezoekers.

Hier is de meest actuele over de bereikbaarheid voor 2024

Bereikbaarheid: Met de Metro: Neem de gele lijn (L4) naar het metrostation Alfons X.
Vanaf daar is het ongeveer 30 minuten bergop lopen naar de Bunkers.

Met de Bus: Neem bus V19 naar de halte Pl Mitja Lluna dit is de laatste halte, daarna gevolgd door een wandeling van 8 minuten.
Een alternatieve buslijn is de 22 die ook in de buurt van de Bunkers stopt​.

Te Voet: De wandeling naar de Bunkers is vrij steil en kan voor sommige uitdagend zijn. Het duurt ongeveer 20-30 minuten om de top te bereiken. De route biedt echter prachtige uitzichten en er zijn voldoende rustpunten langs de weg​.

Let op: Barcelona City Council heeft aangekondigd dat de Bunkers ’s laat op de avond en nachts gesloten zijn aangezien ondertussen een populaire plaats was geworden worden feestjes.

17. Gracia, een schilderachtige wijk met kunst en cultuur

Bezoek zeker de wijk Gràcia, een levendige en authentieke buurt die het echte Barcelona-gevoel ademt. Gràcia, ooit een zelfstandig dorp, heeft zijn unieke charme behouden met smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en een overvloed aan lokale winkels en ateliers. Deze wijk is een paradijs voor liefhebbers van kunst, cultuur en gastronomie.

De talrijke pleintjes zijn bezaaid met terrasjes waar je kunt genieten van heerlijke Catalaanse gerechten en de lokale sfeer kunt opsnuiven. Gràcia staat ook bekend om zijn bruisende nachtleven, met een scala aan bars en clubs die tot in de vroege uurtjes open zijn. 

Bezienswaardigheden:
Park Güell: Een van Gaudí’s meesterwerken, bekend om zijn kleurrijke mozaïeken en unieke architectuur​.

Plaça de la Vila de Gràcia: Het kloppend hart van Gràcia met een iconische klokkentoren en vele bars en cafés​.


​Carrer Verdi: Een levendige straat met onafhankelijke winkels, theaters en restaurants​.


​Casa Ramos: Een minder bekend modernistisch gebouw ontworpen door Lluís Muncunill​.


​Mercat de la Llibertat: Een lokale markt waar je verse producten en tapas kunt vinden.


​De Plazas van Gràcia: Diverse pleinen met elk een eigen karakter, zoals Plaça del Sol en Plaça de la Revolució​.


Restaurants en Bars: Gràcia is een paradijs voor foodies met een scala aan eetgelegenheden, van traditionele Catalaanse gerechten tot internationale keukens en uitstekende koffie​
De wijk herbergt ook enkele van de beste bars in Barcelona, van intieme wijnbars tot hippe lokale hangouts.


Festivals: Festa Major de Gràcia.  Het meest bekende festival in Gràcia gehouden in augustus met kleurrijke straatdecoraties, live muziek en traditionele dansen.


Bereikbaarheid: Gràcia is goed bereikbaar vanuit het centrum van Barcelona. Neem de L3 (Groene Lijn) metro vanaf Plaça Catalunya; de reis duurt minder dan 10 minuten​.

18. Casa Milá

Casa Milà, beter bekend als La Pedrera en ontworpen door Antoni Gaudí voor de familie Milà, is een iconisch voorbeeld van Gaudí’s briljante architectuur. Je vindt dit modernistische meesterwerk aan de beroemde Passeig de Gracia in het hart van Barcelona. Met zijn golvende stenen façade en artistieke smeedijzeren balkons is het een visueel spektakel dat Gaudí’s organische en intrigerende stijl perfect weergeeft.

Leuk om te bezoeken in Barcelona?

19. Sant Pau Hospitaal :

Hospital de Sant Pau,  een prachtig ziekenhuis in Barcelona ontworpen door Lluís Domènech i Montaner. Het impresionante gebouw heeft een eeuw lang dienst gedaan als volledig functionerend ziekenhuis. De structuur is een poëtische mix van architectonische schoonheid en functionaliteit, met zijn prachtige mozaïeken, ingewikkelde houtsnijwerk en koepelvormige paviljoens. Inkom: €16 – Met audiogids €20.

20. Een schat aan geschiedenis: Plaza Del Rey

Plaza del Rey, gelegen in de Gotische wijk van Barcelona vertegenwoordigt een facineerend historisch plein. Dit plein is omsloten door bouwwerken die hun oorsprong vinden in de middeleeuwse en vroegmoderne periode. 

Een bijzondere plaats op Plaza del Rey is het Palau Reial Major, een imposant gebouw dat in het verleden onderdak bood aan de Graven van Barcelona en later aan de koningen van Aragon. Dit paleis doordrenkt van legendes zou de plek zijn geweest waar koningin Isabella Christopher Columbus ontmoette, zowel voor als na zijn legendarische ontdekkingsreis.

21. Het pitoreske Plaza Real

Plaza Real is een levendig en iconisch plein in het hart van Barcelona. Het pitoreske plein heeft palmbomen en is omgeven door prachtige neoklassieke gebouwen die sfeer van elegantie en grandeur uitstralen. Plaza Real bruist de hele dag door maar nog net ietsjes meer s´avonds, wanneer zowel de lokale bevolking als toeristen massaal naar de bars en restaurants.

Het plein werd in de 19e eeuw ontworpen door Francesc Daniel Molina en staat bekend om zijn unieke lantaarnpalen ontworpen door Antoni Gaudí 1879 aan het begin van zijn carrière.

22. De kathedraal van Barcelona

De kathedraal van Barcelona ook wel bekend als de kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia is een prachtig voorbeeld van Gotische architectuur. Deze kerk is opgedragen aan Santa Eulalia, een 13 jarige ganzenhoedster die leefde ten tijden van de Romeinse bezetting.

Een van de opvallende kenmerken van de kathedraal is de binnenplaats van het klooster bewoond door 13 ganzen, een symbool van de leeftijd van Santa Eulalia ten tijde van haar martelaarschap.

23. De cactus tuin in Barcelona

De Cactustuin op de Montjuïc-heuvel in Barcelona heeft een indrukwekkende verzameling van talrijke en bijzondere cactussen en vetplanten. De tuin is officieel bekend als Mossèn Costa i Llobera Gardens en is een natuurlijke oase en eerbetoon aan de diverse wereld van de woestijnflora. Het zorgvuldig samengestelde landschap laat de schoonheid van deze planten zien variërend van de torenhoge saguaro’s tot de bijzondere vormen van agaves.

Vlakbij het stadscentrum en kosteloos toegankelijk, biedt deze tuin de perfecte gelegenheid om er ontspannen een uur door te brengen.

24. Het Olympische zwembad van Barcelona

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?” Een must-see is het Olympische zwembad Piscina Municipal de Montjuïc. Dit zwembad, gelegen op de heuvel Montjuïc, biedt niet alleen een verfrissende duik maar ook een adembenemend uitzicht over de stad.

Het is beroemd geworden tijdens de Olympische Spelen van 1992 en trekt sindsdien zowel locals als toeristen. Zwemmen in dit historische bad is een unieke ervaring; je voelt de Olympische geest terwijl je baantjes trekt. Naast het zwemmen kun je er heerlijk ontspannen en genieten van de zon. 

Leuk om te zien in Barcelona?

24. Plaça de Sant Felip Neri

Plaça de Sant Felip Neri verscholen in het hart van de Gotische wijk van Barcelona is een pleintje bekent voor geschiedenis en rust. Ook is er een charmante barokke kerk omgeven door elegante oude gebouwen. Deze kerk bekent als de kerk van Sant Felip Neri toont de littekens van de Spaanse Burgeroorlog, een aangrijpende herinnering aan het tumultueuze verleden van de stad.

De sfeer op het kleine pleintje is vredig en biedt een welkome afwisseling van de omringende drukte. Het zachte geluid van de fontein en de rust van de omgeving creëren een dromige sfeer. 

In het stadscentrum dichtbij de kathedraal en kosteloos toegankelijk.

25. Tibidabo attractie park

Tibidabo is de hoogste berg in het Serra de Collserola-gebergte met uitzicht op Barcelona. Op de top staat de kerk Expiatori del Sagrat Cor, een imposante plaats met een panoramisch uitzicht vanaf het openbaar terras van de kerk. Maar ook een ook een pretpark dat een nostalgische character heeft met klassieke attracties gecombineerd met moderne attracties.

De reis naar de top van de berg via een vintage tram en een kabelbaantje is al een ervaring op zich. Al kan je er ook gemakkelijk komen met de bus vanuit het centrum.


26. Hospital de la Santa Crue (Oud ziekenhuis)

Het voormalige ziekenhuis bekend als het Antic Hospital de la Santa Creu in Barcelona is een verborgen juweeltje gelegen in een levendige zijstraat vlakbij Las Ramblas. Dit historische gebouw biedt een serene binnenplaats met sinaasappelbomen en indrukwekkende architectuur. Dit oude ziekenhuis, ooit het ziekenhuis voor de minderbedeelden is ook bekend als de plaats waar Gaudí overleed na een tramongeluk. 

Gelegen op 5 minuten wandelen vanaf Las Ramblas, gratis toegankelijk.

27. El Forum

El Fòrum blinkt uit met zijn uitgestrekte open ruimte en rustgevende sfeer, ideaal voor diegenen die willen ontsnappen aan de stadsdrukte. De moderne vormgeving van dit moderne park met onder andere een openluchtzwembad  trekt de aandacht en nodigt uit tot een ontspannen ontdekkingstocht. Ook het klimpark voor kinderen en het grote museum Blau bieden alleen maar meerwaarde. De plaats onderscheidt zich ook door zijn beroemde status als locatie voor grote concerten en festivals. Het park is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. De gehele route is ongeveer 7 kilometer lang en loopt langs het strand waardoor het een bijzonder mooie rit is. Meer weten over een fietst huren in Barcelona? Het park is ook bereikbaar via de gele lijn L4 en dan afstappen bij El Forum. Gratis toegankelijk

Leuke tips om te zien in Barcelona?

28. Santa Caterina Markt

De Santa Caterina Markt in Barcelona is een belevenis voor de zintuigen en cultuurliefhebbers. Deze markt bekend om zijn kleurrijke en golvende dak is een architectonisch juweel en de tweede populairste versmarkt van de stad. Het biedt een authentieke Catalaanse ervaring met een overvloed aan verse producten van lokale kazen tot zeevruchten. Kleiner en minder druk dan La Boqueria biedt Santa Caterina een intiemere sfeer waar je de lokale cultuur kan proeven.

De markt ligt bovendien dicht bij de Gotische wijk waardoor het een perfect startpunt is voor een bredere verkenning van het centrum. Op wandelafstand van andere bezienswaardigheden zoals de kathedraal, Las Ramblas, Plaza del Rey, De Gotische wijk en meer.

29. Torre Glòrie

Torre Glòries, voorheen bekend als Torre Agbar is ontworpen door de beroemde architect Jean Nouvel. Het gebouw is een werk van moderne architectuur en stedelijk design, met zijn opvallende vorm en kleurrijke verlichting ’s nachts is het ook een visueel spektakel. De toren symboliseert de technologische vooruitgang en de dynamische geest van Barcelona. Bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over de stad vanaf de top. Gelegen in de wijk Poble Nou, bekent voor de moderne gebouwen. Ietsje verder uit de stad maar gemakkelijk en snel bereikbaar met de rode metrolijn. Leuk om te combineren met een bezoek aan de markt van Les Cants en El Forum.

30. Het Olympische stadion op Montjuic

Het Olympische stadion gelegen op de Montjuïc biedt een inzicht in de Olympische Spelen van 1992.  Er is ook een sport museum waar bezoekers kunnen genieten van interactieve tentoonstellingen en zelfs hun snelheid testen tegen Usain Bolt! En minstens voor het voetbal seizoen van  2024 en 2025 zal het stadion gebruikt worden door de FC Barcelona wegens verbouwingen aan het Spotify Camp Nou Stadion. Heel gemakkelijk bereikbaar al wandelend vanuit het centrum, ook met metrolijn L3 of Hop on bus. Goed combineerbaar met een bezoek het kasteel van Montjuic, Plaza España, het Olympische zwembad en de cactustuinen.

31.CaixaForum Museum

CaixaForum Barcelona is een museum gehuisvest in een voormalige textielfabriek op de Montjuïc, het is een  fascinerende fusie van historische architectuur en moderne kunst. Met zijn wisselende tentoonstellingen biedt het museum een rijke verscheidenheid aan kunstwerken van impressionistische schilderijen tot hedendaagse installaties. Goed om te combineren met een bezoek aan Plaza España en de berg van Montjuic. Ook het bekende Paviljoen van Mies Van der Rohe is ligt op 3 minuten wanel afstand. Het Poble Espanyol ligt op 8 minuten wandel afstand van het museum. 

Leuke bezienswaardigheden in Barcelona?

32. Maritime Museum

Het Maritiem Museum in Barcelona brengt een boeiende duik in de zeevaartgeschiedenis van de stad. Gevestigd in een prachtig Gotisch gebouw biedt dit museum een kans om de nauwe band tussen Barcelona en de oude scheepvaart te ontdekken .

Met een indrukwekkende verzameling die de Catalaanse zeecultuur illustreert is het museum een schatkist van maritieme artefacten waaronder schepen en navigatie-instrumenten.  Voor zowel geschiedenisliefhebbers als nieuwsgierige bezoekers is het Maritiem Museum een fascinerende plek om de maritieme geschiedenis van Barcelona te verkennen.

33. Nationaal museum van Catalaanse kunsten

Het Nationaal Museum van Catalaanse Kunsten (MNAC) gelegen in het majestueuze Palau Nacional biedt dit museum een ongeëvenaarde blik op Catalaanse kunst, van romaanse muurschilderingen tot moderne meesterwerken. Het is niet alleen de kunst die indruk maakt; het gebouw zelf, met zijn imposante architectuur en panoramische uitzicht over Barcelona is een attractie op zich. In het MNAC vind je een rijke verzameling die de Catalaanse cultuur en geschiedenis tot leven brengt. 

Openingstijden

Winter (oktober tot april): Dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur; zondagen en feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.
Zomer (mei tot september): Dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur; zondagen en feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.
Gesloten op maandagen, behalve op feestdagen. Jaarlijks gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december​

​.

Toegangsprijzen

Algemene toegang: €12 (geldig voor twee dagen binnen een maand na aankoop).
Basis ticket: €2 (geeft toegang tot het gebouw, het Rooftop Viewpoint en een zelfgeleide tour).
Speciale tentoonstellingen: Variëren in prijs, zoals €6 voor een tentoonstelling of €10 inclusief brochure.
Geleide rondleidingen: €18 (beschikbaar van 1 juni tot 31 augustus).
Gratis toegang: Elke zaterdag vanaf 15:00 uur, elke eerste zondag van de maand, en op open dagen (online reserveren aanbevolen)​

Bereikbaarheid

Metro: Lijnen L1 en L3, halte Pl. Espanya.
Bus: Lijnen 55 (halte dichtst bij het museum), 150, 13, en andere lijnen die stoppen bij Pl. Espanya.
Toeristenbus: Barcelona City Tour en Tourist bus Museu Nacional d’Art de Catalunya.
FGC (Catalaanse Spoorwegen): R5, R6, R50, R60, S3, S4, S8, S9, L8, halte Espanya.
Funicular: Vanaf Metro Paral·lel met de Funicular van Montjuïc.
Te voet gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum.
Parkeren: Betaald gemeentelijk parkeren naast het museum, ook voor touringcars en met plaatsen voor gehandicapten.

Leuke bezienswaardigheden in Barcelona?

34. Joan Miró museum

Het Joan Miró Museum is gewijd aan de bekende en invloedrijke Catalaanse kunstenaar. Het museum biedt een diepe duik in Joan Miró’s fantasierijke wereld. Zijn werken zijn bekend om hun levendige kleuren en abstracte vormen. Het museum zelf is gelegen op de berg van Montjuic. 


Toegangsprijzen

Volwassenen: €14,00.
Studenten, senioren (65+): €7,00.
Kinderen tot 14 jaar: Gratis.
Audiogids: €4,00.
Gratis toegang met de Barcelona Card en de Articket Barcelona​

​​Bereikbaarheid

Metro: Neem lijn L2 of L3 naar Paral·lel, en vervolgens de Funicular de Montjuïc naar Montjuic. Vanaf daar is het ongeveer tien minuten lopen.
Bus: Lijn 50 vanaf Plaza Universitat of Plaza de Espanya

35. Palau Güell

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

Dit meesterwerk ontworpen door Antoni Gaudí is een verborgen juweeltje in het hart van Barcelona op slechts 1 minuut wandelen vanaf Las Ramblas. Het is een van de eerste grote opdrachten die Gaudí ontving van Eusebi Güell zijn beste vriend en opdrachtergever van meerdere projecten. Palau Güell onderscheidt zich door zijn bijzondere ontwerp en artistieke details.

Openingstijden
April – september: Geopend van dinsdag tot zondag van 10:00 tot
20:00 uur (laatste toegang om 19:00 uur).
Oktober – maart: Geopend van dinsdag tot zondag van 10:00 tot
17:30 uur (laatste toegang om 16:30 uur).
Gesloten op maandagen, 25 en 26 december en op 1 en 6 januari​

Toegangsprijzen
Volwassenen: €12.
Studenten en 65-plussers: €9.
Kinderen van 10 tot 17 jaar: €5.
Kinderen onder de 10 jaar: Gratis​

Gratis Toegang
Eerste zondag van iedere maand.
Op specifieke data zoals 12 februari, 23 april, 11 september, 24 en 25 september, en 15 december​

Bereikbaarheid
Metro: Lijn L3, haltes Liceu of Drassanes.
Bus: Lijnen V13, 59, 91, 120.
Hop-on Hop-off bus: Uitstappen bij het beeld van Columbus aan de onderkant van de Ramblas.
Fiets: Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 5-10 minuten fietsen.
Te voet: Vanaf Plaça Catalunya ongeveer een kwartier lopen​

Raadpleeg ook de website van Palau Güell of neem contact voor de meest recente informatie vooral in geval van speciale evenementen of tijdelijke wijzigingen in openingstijden of toegangsprijzen.

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

36. Santa Maria del Mar kerk

Deze basiliek gelegen in de historische wijk El Born is een toonbeeld van Catalaanse gotiek. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw en vertelt een verhaal van zeelieden en handelaars die bijdroegen aan de bouw ervan. Het gebouw is een kerk en monument dat de rijke geschiedenis en cultuur van de stad weergeeft.

Bereikbaarheid

Metro: Lijn L4, halte Jaume I

Fiets: Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 15 minuten fietsen.
Te voet: Vanaf Plaça Catalunya ongeveer een 30 minuten lopen​
Bus: Lijnen 47, 120, H14, V12, V15, N0, N6, N28, N70.
Toeristenbus: Rode route, halte Pla de Palau – Parc de la Ciutadella

37. Het Joodse kwartier (El Call)

Deze historische wijk met smalle straatjes dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste maar ook best bewaarde Joodse wijken van Europa. De wijk El Call was ooit het hart van de Joodse gemeenschap in Barcelona. De oudste synagoge van Spanje, Sinagoga Mayor is een symbool van het diepe erfgoed van Barcelona.

38. Colonia Guëll

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

Colonia Güell net buiten de stad is een minder bekend werk van de beroemde architect Antoni Gaudí. Hier vind je de Cripta de Gaudí een kerk die niets weg heeft van de Sagrada Familia maar ook een meesterwerk is.

De crypte die deel uitmaakt van een groter onvoltooid project toont Gaudí’s experimentele benadering van architectuur met zijn kenmerkende golvende lijnen en organische vormen.

Toegangsprijzen:
Ticket + audiogids: €10 (volwassenen), €7,5 (ouderen boven 65 / jongeren / studenten).

Bereikbaarheid
Ferrocarriles de la Generalitat de Catalunya (FGC): Vanaf Plaza Espanya, Barcelona, met de lijnen S3, S4, S8 en S9. Station – Colonia Güell. Op zaterdagen en zondagen is er een speciale FGC-trein die versierd is met afbeeldingen van Gaudi’s Crypt.

Nog een onbekende parel ontworpen door Gaudi. De toren van Bellesguard staat bekent voor zijn middeleeuwse stijl met modernistische elementen en om zijn prachtige uitzicht over Barcelona. https://bellesguardgaudi.com

Toegangsprijzen:
Geleide tour: €16 voor volwassenen, €12,80 voor jongeren onder 18 en gepensioneerden, gratis voor kinderen onder de 8 jaar.
Bezoek met audiogids: €9 voor volwassenen, €7,20 voor jongeren onder 18 en gepensioneerden, gratis voor kinderen onder de 8 jaar​

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer:
FGC: Neem de L7 vanaf Pl. Catalunya en combineer dit met bus 196.
Bus: Lijnen V13 of V15 gecombineerd met bus 196. Alternatief is bus 123.
Andere opties: Voor de toeristische bus, kies de Blauwe Route (Bus Turístic) of de Oost-Route (Barcelona City Tour) richting Tibidabo.

Wat moet je gezien hebben in Barcelona?

40. Born Cultureel Centrum

Het Cultureel Centrum in El Born was oorspronkelijk een versmarkt. Gelegen in de bruisende wijk El Born biedt dit centrum bezoekers een unieke inkijk in het verleden van de stad door de overblijfselen van de oude stad die onder het gebouw zijn blootgelegd. De ruimte die nu wordt gebruikt voor tentoonstellingen en culturele evenementen.

41. De kat van Botero

Deze excentrieke kat van Botero valt te bewonderen in de wijk El Raval, dit charmante sculptuur is een blikvanger gemaakt door de beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Deze kunstenaar staat bekend om zijn unieke stijl van ‘volumineuze’ kunst en deze kat is een perfect voorbeeld van zijn werk. Misschien heb je zijn volumineuze stier in New York wel eens gezien.

42. Het Laberint park d’Horta

Dit park verscholen in de rustige wijk Horta is een oase van rust en schoonheid. Het park beroemd om zijn prachtige doolhof is een groen labyrint waar bezoekers kunnen genieten van schoonheid en natuur. Naast het doolhof biedt het park ook mooie tuinen en romantische hoekjes.

43. CCCB Museum

Een bezoek aan het CCCB Museum is een must voor cultuurliefhebbers. Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, gelegen in het hart van de stad, is een broeinest van hedendaagse kunst en stedelijke cultuur. Dit museum, dat grenst aan het beroemde MACBA, biedt een fascinerende blik op de moderne samenleving door middel van zijn dynamische tentoonstellingen.

Van fotografie tot multimedia-installaties, het CCCB daagt bezoekers uit om na te denken over actuele thema’s en biedt een unieke ervaring die verder gaat dan traditionele kunst. Het gebouw zelf, een omgebouwd liefdadigheidshuis, combineert historische architectuur met moderne elementen, waardoor het een visueel spektakel op zich is. 

Wat zien in Barcelona?

44. Sant Antoni Markt

Deze levendige markt, gelegen in een bruisende wijk van Barcelona, biedt een authentieke Catalaanse ervaring. Hier vind je een schat aan lokale producten, van verse groenten en fruit tot ambachtelijke kazen en vleeswaren. De markt is niet alleen een plek voor boodschappen; het is een culturele ontmoetingsplaats waar je de lokale sfeer echt kunt proeven.

De omliggende straten, zoals Carrer del Parlament, staan bekend om hun foodie-aanbod, waardoor je bezoek aan de markt gemakkelijk uitgroeit tot een culinaire ontdekkingstocht. De architectuur van de markthal zelf, met zijn ijzeren structuur en glazen dak, is ook een lust voor het oog. Sant Antoni Markt is meer dan een markt; het is een levendige hub waar handel, cultuur en gemeenschap samenkomen. 

45. Plaça dels Àngels

Deze iconische plek, bekend als ‘het MACBA plein’, is meer dan alleen een plein; het is een levendige ontmoetingsplaats waar de energie van de stad voelbaar is. Hier zie je skaters van alle niveaus hun indrukwekkende trucs en vaardigheden tonen, wat zorgt voor een fascinerend schouwspel. De combinatie van de moderne kunst van het MACBA en de dynamische skatescene creëert een unieke sfeer die je nergens anders in Barcelona vindt.

Het plein is niet alleen een plek voor skaters; het is een culturele smeltkroes waar locals en bezoekers samenkomen om te genieten van de levendige stedelijke vibe. Of je nu zelf skater bent of gewoon wilt genieten van de energieke sfeer, Plaça dels Àngels is een plek die je gezien moet hebben in Barcelona. 

46. Santa Maria del Pi kerk

Deze historische kerk, gelegen in het hart van Barcelona, is een architectonisch meesterwerk met een rijke geschiedenis. De gotische stijl van het gebouw, met zijn indrukwekkende gevel en prachtige glas-in-loodramen, biedt een adembenemend uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

Binnenin de kerk vind je een serene sfeer, ideaal voor reflectie of gewoon om te genieten van de rustige omgeving. De kerk biedt ook een uniek uitzicht over de stad vanaf de toren, waardoor je een ander perspectief van Barcelona krijgt. De combinatie van geschiedenis, kunst en spiritualiteit maakt Santa Maria del Pi tot een onvergetelijke ervaring. 

 47. Illa de la Discòrdia

Illa de la Discòrdia gelegen aan de Passeig de Gràcia in Barcelona is een unieke verzameling van modernistische gebouwen. Illa de la Discòrdia betekent de ‘blok van onenigheid’ en biedt een fascinerend contrast tussen verschillende architecturale stijlen waardoor het een must-see is voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis. Elk gebouw reflecteerd de creativiteit en visie van zijn ontwerper waaronder werken van Gaudí, Domènech i Montaner en Puig i Cadafalch. 

48. Pilaren van de Tempel van Augustus 

Deze indrukwekkende overblijfselen van de Romeinse tijd, verborgen in het hart van de Gotische wijk, zijn een zeldzaam en fascinerend stukje geschiedenis midden in de moderne stad.

De vier kolossale zuilen, overblijfselen van een tempel die ooit een centraal punt in het oude Barcino vormde, zijn een indrukwekkend gezicht. Ze bieden een directe verbinding met het verre verleden en laten je de grootsheid van het Romeinse Rijk voelen. Het contrast tussen de oude zuilen en de omliggende moderne gebouwen is een perfect voorbeeld van hoe Barcelona zijn rijke geschiedenis koestert terwijl het vooruitgaat. 

49.Tramvia blau Barcelona

Een ritje met de Tramvia Blau is een onvergetelijke ervaring! Deze historische tram, daterend uit 1901, is niet alleen de oudste nog rijdende tram van Barcelona, maar ook een charmant stukje levende geschiedenis. Het biedt een unieke reis door de tijd terwijl het door de schilderachtige straten van Barcelona klimt.

De route van Tramvia Blau, die begint bij Plaça J. F. Kennedy en eindigt aan de voet van de Tibidabo, is als een reis door een levend museum. Onderweg zie je prachtige Modernista en Noucentista gebouwen, een weerspiegeling van de rijke architecturale erfenis van de stad. 

50. Casa Vincens

Casa Vicens, het allereerste huis ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí, is een absolute must-see. Dit architectonische juweel, gelegen in de charmante wijk Gràcia, is een prachtig voorbeeld van Gaudí’s vroege werk en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het huis valt op door zijn opvallende kleuren, innovatieve ontwerpen en de mix van Moorse, neogotische en traditionele Catalaanse invloeden. Het bezoeken van Casa Vicens is als een stap in de wereld van Gaudí’s verbeelding, waar elk detail en elke hoek een verhaal vertelt. Het is niet alleen een huis, maar een kunstwerk dat de geest van Barcelona’s modernistische beweging belichaamt. 

51. Het goudvisbeeld: een eigenzinnige verrassing

Ontmoet het 52 meter hoge goudvissculptuur, een uniek gezicht op het strand van Barceloneta. De glinsterende stalen vis genaamd Peix is een boeiend bewijs van de artistieke geest van Barcelona. Het monument dat voor vele duidelijk een vis moet voorstellen heeft ook nog een andere betekenis namelijk het moet ook de helm voorstellen van de conquistadors.

Dit kunstwerk werd ontworpen door Frank Gehry voor de Olympische spelen in 1992.

Dit sculptuur bevindt zich aan de Passeig Marítim de la Barceloneta.

Bereikbaarheid:
Metro: De dichtstbijzijnde halte is “Ciutadella / Villa Olimpica” aan metrolijn L4 en tramlijn T4​
Te voet ongeveer 40 minuten wandelen vanaf het einde van Las Ramblas. Met de fiets ongeveer 25 minuten vanuit het centrum.

52. Trein station Estació de França

Estació de França in Barcelona is een bijzonder gebouw met een elegante façade en prachtige interieur. De marmeren vloeren, bronzen beelden en de glazen overkapping zijn de moeite om even te gaan bekijken. Of je nu een treinreiziger bent of gewoon een liefhebber van architectuur, Estació de França is gelegen in de Gotische wijk en makkelijk bereikbaar.

53.Plaça de Prim

Plaça de Prim in Barcelona is een minder bekende plaats voor wie de drukte van de stad even wil ontsnappen. Dit kleine charmante pleintje gelegen in de wijk Poblenou biedt een typische ouderwetse Catalaanse sfeer met zijn schattige witte lage huizen en rustige straatjes. Het is een eenvoudige maar bijzondere plek verrijkt met drie imposante oude knoestige bomen die een unieke charme toevoegen. De nabijheid van de zee en het beroemde visrestaurant Els Pescadores maken het een ideale locatie voor een lekkere maaltijd .

54. Het Pedralbes-district: een mix van elegantie en geschiedenis

Het Pedralbes-district heeft een mix van elegantie en geschiedenis. Bezoek ook het bekende klooster van Pedralbes.

Wat doen in Barcelona?

Top Bezienswaardigheden in Barcelona 

Conclusie: Barcelona blijft een stad van wonderen en ontdekkingen. Met deze uitgebreide gids over de bezienswaardigheden in 2024, ben je goed voorbereid om de schoonheid en de charme van deze onvergetelijke stad te ervaren.

Let op: Hoewel de informatie op deze pagina zorgvuldig is verzameld raad ik aan om de website van het museum of de activiteit in kwestie te bezoeken of contact op te nemen voor de meest actuele informatie vooral met betrekking tot speciale evenementen of tijdelijke wijzigingen in openingstijden of toegangsprijzen.

Profiel foto Perry Janssens - Perry Tours

Hallo, ik ben Perry, stadsgids en drijvende kracht achter Perry Tours. Ik mag het levendige Barcelona al meer dan twintig jaar mijn thuis noemen en ik ben nog steeds gepassioneerd door deze stad. Na vele succesvolle jaren als stadsgids in Barcelona deel ik graag mijn passie door dagelijkse fietstours in Barcelona te organiseren voor Nederlandse en Belgische bezoekers.

Stadsgids en oprichter

Wat moet je gezien hebben in Barcelona? Samenvatting:

Open Whatsapp Perry Tours
🚲 ☀️ Hola! Mijn naam is Perry. Heb je vragen over onze fietstours in Barcelona of wil je graag een reservering maken? Ik help je graag verder! 🌴🏖️